Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit érdemes tudni a citromfűről, mint gyógynövény

Mit érdemes tudni a citromfűről, mint gyógynövény
Citromfű, mézfű, citromillatú mézfű,  ( melissa officinalis ) 
ELŐFORDULÁSA
A mérsékelt égöv minden területén előfordul. Mezők, ligeterdők, patakpartok növénye. Manapság nagyüzemben is termesztik, de konyhakertben, díszkertben is érdemes tartani, meghálálja a törődést illatával, virágával. Kiváló mézelő növény.
GYŰJTÉSE
Mivel gyógyászati célból a növény teljes föld feletti részét hasznosíthatjuk, ezért telihold idején érdemes begyűjteni, lehetőleg nyár közepétől. Száraz, napsütéstől védett helyen szárítsuk, lezárva tároljuk. Aromában gazdag, ezért egy évnél tovább nem javasolt tárolni, mert erejét veszti. Évente érdemes újat gyűjteni.
FELHASZNÁLÁSA
Forrázat, tinktúra, boros áztatmány, illóolaj, krém formájában alkalmazható.
A hagyomány szerint füstjétől menekülnek az élősködő rovarok, az ártó démonok, így a lakóhelyek és kultikus helyek megtisztítására használták.
ÍZE
Keserű, aromás, savanyú, fanyar
ENERGETIKAI HATÁSA
A szélre vegyes hatású, a tüzet fokozza, a vizet csökkenti. Szárító, melegítő hatású.
ÁLTALÁNOS HATÁSA
Nyugtató, görcsoldó, simaizom-lazító, hörgőtágító, izzasztó, vízhajtó, emésztést rendező, hurutcsökkentő, szélhajtó, látásjavító, vérnyomáscsökkentő, keringést javító hatású, emmenagogum.
LÉLEKTANI HATÁSA
Megnyugtatja a gondolatvilágot, segít kiküszöbölni a szennyező behatások által ingerelt elme görcsös félelmeit, fóbiáit. Fokozza az élményfeldolgozó képesség hatékonyságát. Enyhíti a halálfélelem, a szorongás okozta gátoltságot. Segíti az elengedés képességét. Szünteti az érzelmi nehézkességet, a tompaságot, a zavarodottságot és az ingerültséget is, ezzel javítja a tisztánlátást. Frissítő, életerő-fokozó hatású, megnyitja a szívet.
RÉSZLETES ISMERTETÉSE
Csökkenti a túlzott mértékű nyálképzést. A gyomorfalra rakódott hurutokat feloszlatja, megmozdítja, és elősegíti további feldolgozásukat. Ezért forrázatának fogyasztása a hurutos, megfázásos őszi időszakokban akár megelőzésképpen is javallt. Enyhe gyomorrontás esetén kúraszerűen alkalmazandó. Szünteti a gyomor émelygését, görcseit, a hányinger érzését, megnyugtatja, erősíti a gyomrot, segít az étvágy helyreállításában.
A tápcsatorna egész szakaszán szünteti az erjedő, rothadó folyamatokat, így csökkenti a felfúvódást, sőt kúraszerűen alkalmazva meg is szünteti azt. Az emésztőnedvek hatékonyságát a termelődés szabályozásával fokozza. Híg forrázata alkalmas a hasfájós csecsemők panaszainak kezelésére.
A máj működését és az epe termelődését normalizálja, így a keringő nedvek méregtelenítését és az emésztés hatékonyságát egyaránt javítja. Deríti a nedveket és a kedveket, télvíz idején érdemes boros áztatmányát, tinktúráját rendszeresen fogyasztani.
A szívre is jótékony hatású, javítja annak energiaállapotát. A heves szívverést és a stresszel együtt járó szívritmuszavart szünteti. Az érrendszer simaizmainak ellazítása révén a magas vérnyomás egyik ellenszere. Rendszeres alkalmazása a bal karba sugárzó szívtáji fájdalmakat (angina pectoris) jelentősen enyhíti, szünteti. A régiek szerint a szív és az ész boldogítója. Fokozza az agyi vérkeringést, és szüntetni képes az agyi erek szűkületeit, dugulásait.
Az idegrendszerre kifejtett áldásos hatása közismert. Az ájulásra, sápadtságra, múló idegbajra, zavarodottságra, hipochondriára hajlamos, gyenge idegzetű emberek gyógyszereként tartották számon a középkorban. E tünetek ellensúlyozására alkoholos készítményeinek vagy forrázatának rendszeres fogyasztása alkalmas. Az izgatottságot, ingerlékenységet, melankóliát, bánatot, aggódást, pánikot szünteti. A mániákus depresszió kezelésének egyik igen javallt szere. Lefekvés előtt fél órával elfogyasztott forrázata jó alvást és friss ébredést biztosít.
Görcsoldó hatását az egész szervezet simaizomzatára kifejti, emellet hatékony idegi nyugtató, erősítő minden túlterheltséggel, kimerültséggel, feszültséggel járó állapotban.
A hurutok csökkentése és a simaizomzat ellazítása révén képes rendezni az asztma fulladással, nehézlégzéssel járó tüneteit, és könnyíti, szabaddá teszi a légzést.
Szárító, közepesen vízhajtó és izzasztó hatásával befolyásolja a vízháztartást. A nedvekkel együtt a bennük keringő mérgeket is segít eltávolítani, miközben azok újraképződését is fékezi. Ezért alkalmas a reumás tünetek kezelésére.
A szervezetben, az idegekben tanyázó és különböző formában (ajakherpeszként, nemi herpeszként, övsömörként) megjelenni képes herpeszvírus aktív ellenszere, segítségével a kellemetlen tünetek visszaszoríthatóak. Ehhez érdemes kúraszerűen, külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazni forrázat, tinktúra, krém vagy olaj formájában. A bőr fertőzött sebeit, akárcsak a herpeszes hólyagokat, eredményesen kezelhetjük olajával vagy a forrázatából készült borogatással.
A méh simaizomzatára nyugtató, görcsoldó hatású. Segít megindítani, rendszeressé tenni a havi tisztulást és visszafogni az alhasi felvizesedést, ezért már pár nappal a várható idő előtt érdemes alkalmazni. A korai magömlés kezelésére is javallható.
ELLENJAVALLAT
Várandós állapot, kiszáradtság esetén kerülendő.
 
/Forrás: Dr. Kmeth Sándor – Herbárium /
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
Az oldal tetejére