Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit érdemes tudni a levenduláról......

Mit érdemes tudni a levenduláról......
A levendula egyik nagyon kedves gyógynövényünk! Mi nagyon szeretjük! 

LEVENDULA  (  LAVANDALA OFFICINALIS )


ELŐFORDULÁSA
Európában, Ázsiában, Amerikában és a világ más területein eltérő változatban ugyan, de gyakorta előfordul. A rozmaringhoz kissé hasonlatos félcserje a mediterrán éghajlatot kedveli. Magyarországon is kedvelt kerti dísznövény. Jelenléte távol tartja az élősködőket, tetveket, ezért biokertészetekben a permetezés helyett javallt a többi növény közé ültetni.
GYŰJTÉSE
A gyűjtendő rész a virágos szár és a levél. Nyár közepétől gyűjthető, lehetőleg nagy nyári melegben, telihold idején. Érdemes a szárazabb időszakokat kivárni, mert olyankor illóolajban tartalmasabb a növény. Száraz, árnyékos helyen, esetleg letakartan szárítsuk, és lezártan tároljuk, hogy erejét megtartsa. Egy év tárolás után azonban így is erejét veszti.
FELHASZNÁLÁSA
Gyógyászati célból felhasználhatjuk a friss növényt, illetve annak töretét, kipréselt nedvét, tinktúráját vagy vízgőz-desztillációval kinyert illóolaját, valamint a szárított növényt áztatmány, forrázat, füst és por formájában.
A hagyomány szerint a fokhagymához hasonlóan démonűző, távol tartja az ártó influenciákat, füstje személytisztító és temetkezési szertartások kelléke.
ÍZE
Aromás, keserű, fanyar
ENERGETIKAI HATÁSA
A szelet fokozza, a tüzet emeli, a vizet csökkenti. Szárító, életerőt (odzsaszt) tápláló hatású.
ÁLTALÁNOS HATÁSA
Hevítő vértisztító, szélhajtó, nyugtató, feszültséget csökkentő, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, féregűző, vízhajtó, izzasztó, vérnyomáscsökkentő. Szív- és gyomorerősítő.
LÉLEKTANI HATÁSA
Száműzi a szennyes gondolatokat, a félelmeket, a zavaros képeket. Megtisztítja az álmokat, elűzi az álmatlanságot. Frissíti az elmét, fékezi az alantas vágyakat. Növeli az akaraterőt, a visszafogottságot, szünteti a mérgelődést, a lehangoltságot. Fokozza a rend, a tisztaság, a megbékélés érzését.
RÉSZLETES ISMERTETÉSE
A friss növény elrágása vagy a hígitott tinktúrával, illetve illóolajjal történő rendszeres öblögetés fertőtleníti a száj sebeit, a gyulladt fogínyt, csökkenti a kellemetlen szájszagot. Enyhíti a fog fájását, ha a levendula illóolajával öblögetünk vagy a fog környezetét bedörzsöljük.
Fokozza az étvágyat, erősíti a gyomrot, annak emésztőenergiáját, szünteti a gyomorrontást, az émelygést, a hányingert, a puffadást, ha borban főzve, áztatva vagy épp forrázat formájában fogyasztjuk.
Forrázata megtisztítja a béltraktust az emésztetlen, lerakódott, erjedő salakoktól, mérgektől. Szünteti a dugulásokat, a görcsös elzáródásokat, megakadályozza a béltartalom erjedését. Erős szélhajtó, puffadást fakasztó hatású. Bélférgek ellen bármilyen formában hatásos.
A máj fertőzéseit, gyulladásait a rozmaringhoz hasonlóan szünteti. Sárgaság esetén híg forrázata fokozott ellenőrzés mellett, kúraszerűen javallt. Az epetermelést fokozza, az epét hajtja, fiatalítja és fokozza zsíroldó, emésztő hatását.
Enyhén melegíti a vesét, tisztítja annak szűrőrendszerét. Forrázata vagy boros főzete hatékony vízhajtó. Veseciszta, húgyúti fertőzés, hólyaghurut esetén kúraszerű alkalmazása petrezselyemmel, királydinnyével, kevés borókával együtt kívánatos.
Az idegrendszerre enyhe nyugtató, zsibbasztó, ugyanakkor fiatalító hatású is, ezért a diákok vizsgára készülés idején gyakran bedörzsölték vele a fejüket, vagy koszorúként viselték. Szünteti a szédülést, a szédelgést, az ájulási hajlamot, az ideggyengeséget. Szorongásos, pánikra hajlamos állapotok kezelésére, stressz oldására külsőleg olajos masszázs vagy bedörzsölés formájában, belsőleg a már említett módon javallt. A migréneredetű fejfájásra bedörzsölőszerként alkalmas homlok , halánték – és tarkótájon.
Javítja a keringést, ellágyítja, tágítja az összehúzódott érfalakat, rendszeres fogyasztása feloldja lerakódásaikat. E hatását fokhagymatinktúrával kombinálva javíthatjuk. A bedörzsölt, borogatott területek vérellátását fokozza, érgörcseit oldja, ezért például végtagok érszűkülete esetén alkalmazandó. Csökkenti a szív terheltségét, javítja saját vérellátását, miáltal enyhíti a szívfájdalmakat. A koszorúér-problémák kezelésében elengedhetetlen.
Az izmok csomóit, feszültségét szünteti, erejüket, tónusukat, frissességüket fokozza, ezért izomsorvadás,  szakadás,  húzódás esetén bedörzsölőszerként, borogatásként hasznos.
A keresztcsonttájék bedörzsölésével csökkenthetjük a deréktáji fájdalmat, merevséget.
A bőr fertőzéses, gombás megbetegedéseinél, gennyes sebeinél, rovarcsípésnél, kutya- vagy kígyómarásnál, csalánkiütésnél, kelések, bőrgyulladások, égési sérülés esetén érdemes az érintett területet a levendula forrázatával, tinktúrájával bedörzsölni vagy borogatni, vagy azzal fürdőt készíteni. Ezzel párhuzamosan javallt belsőleg is fogyasztani.
Folyással, viszketéssel, gyulladással járó nemi betegségek kezelésekor igen javallt fürdő, bedörzsölőszer és belsőleg boros főzet, forrázat formájában. Segít a havi vérzés megindításában, a tisztulás hatékonyságának fokozásában, és csökkenti a kismedencei görcsöket, a hasfájást.
Meggyorsítja a véraláfutások felszívódását az alkoholos kivonatával való bedörzsölés vagy borogatás.
ELLENJAVALLAT
Gyomorfekély, kiszáradás, tűztúlsúly esetén kerülendő. Éterikus olaját inkább csak hígítva használjuk.
 
forrás: Dr. Kmeth Sándor – Herbárium (Szeged, 2013)

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
Az oldal tetejére