Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tévedés! A környezettudatosság nem jár lemondással!

Tévedés! A környezettudatosság nem jár lemondással!
Mert Te is így gondolod,nem? 

Természetes vagy „vegán” bőr?

Változik a bőr megítélése, a fogyasztók egyre inkább elégedettek a bőr alternatíváival, sokan pedig teljesen lemondanak az állati eredetű anyagról. Milyen „vegán” bőralternatívák hódítanak?

Ha jobban belegondolunk a mindennapokban sokszor nem is sikerül megállapítani, hogy természetes, vagy szintetikus bőrből készült az adott termék, mert első látásra nagyon hasonlóak, de valójában, ha részletesen összehasonlítjuk őket nagyon eltérnek egymástól. A természetes állati eredetű bőr rendkívül időtálló anyag, rendszeresen karban kell tartani. Ezzel szemben a „vegán” bőr nem igényel különösebb ápolást, ellenállóbb a vízzel szemben, de sokkal gyorsabban repedezik és veszít jó megjelenéséből, mint a valódi bőr.

A mesterséges bőrből készült kiegészítők gyakran sokkal nagyobb színválasztékban kaphatók, mint a valódi bőrtermékek, ezért, ha valaki divatos, színes modellt keres, amit nem fog minden nap viselni és emiatt nem akar sok pénzt befektetni, a „vegán” bőr lehet a jobbnak tűnő választás.

Környezeti szempontból a mesterséges és valódi bőr között nehéz dönteni, de napjainkban sokan az állatokkal szembeni kegyetlenség csökkentése érdekében vásárolnak valódi helyett „vegán”, vagy „erőszakmentes” termékeket.

Műbőr vagy „ vegán” bőr?

Amíg a műbőrökről időnként szinte sikít, hogy nem eredeti állati bőrről van szó, addig a „vegán” bőrök könnyen dilemmába ejthetik a vásárlót, vajon milyen anyaggal is van dolga? Utóbbiak ugyanis tapintásukat tekintve sokszor álompuhaságúak és sokkal kidolgozottabbak a műbőrhöz képest. Textúrájuk néha megszólalásig hasonlít az állati bőrökére.

A „vegán” bőr néven feltüntetett termékeknél két típust különböztetünk meg. Az egyik a textilbőr, amely nem sokban különbözik a műbőrtől. Leginkább elnevezésében rejlik a lényege, hiszen így könnyebben megcélozza azokat, akik vegán életmódot élnek, és elvből nem vásárolnak állati eredetű anyagokból készült dolgokat.

A másik a növényi alapú műbőr, ami a legújabb bőrhatású anyag, amelyet ugyanezen név alatt árusítanak. Az efféle típusokat előszeretettel készítik növényi rostokból. Előállításuk során valamelyest ezekbe az anyagokba is belekerülnek polimerek, de kisebb mértékben a műbőrhöz képest.

Környezetbarát anyagok a mindennapokban

A kizárólag növényekből készülő „vegán” bőrök kifejlesztésénél arra törekedtek, hogy egyáltalán ne kelljen olyan vegyi anyagot használni a gyártás során, amely káros lehet a környezetre, illetve hogy ne szenvedjék meg az állatok a divatcikkek előállítását. Minél szélesebb körben terjednek el ezek az anyagok, annál inkább kiszorulnak a ruhagyártás látóköréből a bőrükért tartott és felnevelt haszonállatok.

Így a „ vegán” termékek megvásárlás egy jó környezetbarát alternatíva, és egy környezettudatosabb fogyasztói döntés.

Válassz Te is vegán táskát, legyél tudatosabb!  

Az oldal tetejére